Matrik atau diploma ?

 
.
.
ATAU
.
.

ramai wany tengok lepasan SPM , born in 1994 , konfius nak masuk Matrik atau universiti . dalam kata lain , Asasi atau Diploma . okay . wany nie pelajar dari jurusan Diploma Pengurusan Teknologi dan Pejabat di UiTM Cendering , Kuala Terengganu , i'm going to semester 3 on this June . dulu wany tak apply Matrik . yela . sebab wany tahu , wany nie bukan genius sangat . budak malas haih . wany pun tak ambil subjek power-power masa dekat sekolah macam Add Math , Bio , Fizik , Kimia blablablaa . so wany apply je U . first choice pilih UiTM laa . sebab UiTM paling senang nak masuk . then hanya untuk orang melayu . bagi pendapat wany kan ,.... jeng jeng jenggg .

Matrik 
matrik nie payah nak masuk adik-adik oi . bila dah boleh masuk tu , tak boleh main-main dah . kenapa ? sebab bila dapat result rendah , kita kena tendang . bila dah kena tendang , faham-faham lah . lagipun pembelajaran dia laju . biasalah , kat sana overall student genius-genius . dia macam MRSM dan SBP la . laju kan ? :) bila dapat pointer 3.00+ , belum tentu boleh pergi jauh . sebab ramai lagi yang hebat . tapi yang best matrik nie , kita hanya belajar disana tak sampai setahun je . singkat kan ? siap dapat elaun lagi . sebab dia dibawah kerajaan . kalau korang seorang student yang rajin dan tekun , boleh lah masuk matrik . kalau ada perangai malas yang sejati dalam diri tu , korang jangan pilih okay . lagipun matrik hanya ada 3 kos sahaja , Perakaunan , Sains Fizikal dan Sains Hayat . nak tahu kenapa ? try lah masuk dulu . jangan menangis pula karang . kihkihkihh . but sorry to say , wany dengar orang kata sijil SPM lagi laku daripada sijil matrik . no comment .

Diploma
wahh . diploma nie pembelajaran dia okay . cool dan flat je . kepala jadi tak serabut . kita ada masa yang banyak . cuma pembelajaran dia lama , 3 tahun kebiasaan . tapi singkat pada ijazah , 2 tahun je . dalam masa 3tahun tu , korang ada banyak masa study . pembelajaran dia pun tersusun , praktikal dan bak kata orang Kelantan 'kemah keming rapat jit' . hihihii . it means , korang takkan kalut bagai . tapi jangan pula korang ada masa banyak , korang abaikan masa korang atau bazirkan masa tu dengan  benda tak berfaedah . selalunya setiap kos ada 5 atau 6 semester sahaja . macam kos wany , hanya 5 saja . setiap semester tu lebih kurang 5 bulan sahaja . pejam kelip , pejam kelip takkan rasa lama punya . trust me . kawan wany yang dapat 10A's pun ambil diploma . huhu . but depend on you lah dear . sijil Diploma ---> Ijazah paling laku di pasaran untuk kerja . TAKE A NOTE .

kebanyakkan peluang kerja nie budak Diploma --> Ijazah akan dapat dulu . ini pun wany ada terbaca dalam info satu artikel pasal Matrik VS Diploma . sebab tujuan Matrik nie bukan senang nak dapat kerja tapi senang nak masuk Degree je . dan selebihnya wany no comment lah .

jadi ACANO ? dah ada keputusan ke ?? apa-apa pun , korang pilihlah yang senang nak dapat kerja . macam wany , wany nak sangat masuk SPA . kalau sesape dapat SPA , baik korang terima terus tanpa fikir panjang . sebab SPA nie senang gila nak kerja . memang untuk cari kerja pun . dalam SPA nie terbuka banyak kerja . kejururawatan , perubatan , polis , bomba , kerani , segala pegawai ada dan banyak lagi . lari tajuk sikit . ngehngehh =3

P/S : wany nak apply SPA lah , nak ambil kos wany paling minat . NURSING . tua-tua gini baru nak apply . hadoii =.=" sempat lagi nie . heyyaaahhhh !!




4 comments:

  1. ye la....info yg berguna lalimxx/...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah,, dploma bezz..hhehehe

    ReplyDelete
  3. Mmg penim giler.. sy dpt matrik n Upu yg sy mohon kena reject so terpaksa masuk matrik sbb poli, maktab, ngn f6 semua kena buat rayuaan same mcm upu... hurmmm sy akn masuk matrik buat seketika jee sebelum tunggu rayuaan upu... takut jgk kalau xmasuk matrik tuptup rayuaan upu once again kena reject... hurmmm kalau dpt follow matrix punyer subjet mybe sy akan teruskan jee... erkk pnjng lak komen... ╮(╯3╰)╭

    ReplyDelete
  4. kite pun ragu2 nak amik matriks or diploma. tpi kite dh decide nk amip diploma tkotlah nak amik matriks sbb saingan sengittttttttttttttttttttttttttt

    ReplyDelete

sila uolss komen kalau suka , tak suka , tak puas hati etc . tapi komen baik2 jer tahu . takmo harsh words ! :)